Posted on

Owies należy do popularnych zbóż uprawianych w różnych rejonach świata. Jest to uprawa popularna także w Europie, a krajowi gospodarze uprawiają owies całkiem powszechnie. Trudno się temu dziwić, ponieważ w sklepach znaleźć można wiele produktów zawierających to zboże w składzie. Popularne są płatki owsiane, które chętnie spożywa się jako danie śniadaniowe z dodatkami, można wykorzystywać je także w piwowarstwie do nadania piwom treściwości i gładkości.

Otręby owsiane są cenione jako element zdrowej diety, stanowią przy tym doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Dla uzyskania jak najlepszych plonów z pól owsa, należy stosować odpowiednio dobrane środki chwastobójcze. Należy robić to z umiarem, ponieważ owies należy do zbóż dość delikatnych. Równocześnie owies jest narażony na aktywność chwastów, które dynamicznie się rozwijają i są w stanie zagrażać możliwościom rozwoju upraw.

Ich duży apetyt na składniki odżywcze gleby stanowi poważny problem i wyzwanie dla każdego rolnika, który chce uprawiać owies i na tym zarabiać. Istotny jest właściwy moment oprysku – optymalne rozwiązanie to zabieg wykonany zaraz po siewie, dzięki czemu zyskujemy pewność, że zboże będzie wschodzić w sposób niezakłócony. W innym wypadku chwasty będą systematycznie pozbawiać go odżywczych związków zawartych w glebie, utrudnią też znacznie ekspozycję na promienie słoneczne. Co ciekawe, istnieje również dzika odmiana owsa zaliczana do chwastów, tak zwany owies głuchy.

Potrafi on spowodować znaczne szkody w uprawach.