Posted on
nawóz długodziałający do trawy Ziemovit

Uprawa owsa nie jest w naszym kraju tak popularna, jak w przypadku chociażby pszenicy, aczkolwiek trzeba zaznaczyć, że zboże to cieszy się sporym uznaniem konsumentów. Bardzo możliwe, że za jakiś czas owies znajdzie się w czołówce zbóż uprawianych najczęściej i mających największy zbyt. W tym momencie niemal w każdym domu spotkać można płatki owsiane.

To wyrób bardzo popularny, który nie mógłby powstać bez wykorzystania i odpowiedniej obróbki tego gatunku zboża. Także otręby owsiane robią furorę w kręgach entuzjastów ekologicznej i zdrowej żywności. W oparciu o owies można także produkować słód na potrzeby piwowarstwa, aczkolwiek jest on mało rozpowszechniony i stosowany głównie przez niewielkie browary rzemieślnicze.

Z kolei płatki owsiane są w produkcji piwa surowcem używanym całkiem często, zwłaszcza w przypadku ciemnych piw górnej fermentacji (stoutów). Zwiększają one treściwość napoju, dodają mu przyjemnej aksamitnej tekstury. Te wszystkie walory i zastosowania owsa nie mają racji bytu, jeśli plony nie będą obfite.

Owies, tak jak każde inne zboże, jest narażony na negatywne oddziaływanie chwastów. Ich szybki rozrost może powodować, że zbożu zabraknie składników odżywczych, ponieważ każdy chwast pobiera z gleby spore ilości minerałów i pierwiastków. Ta konkurencja powoduje, że uprawiane rośliny obumierają już na wczesnym etapie rozwoju.

Stąd niezbędny jest oprysk owsa odpowiednim preparatem – tu trzeba pamiętać o tym, że chwasty systematycznie zyskują na odporności i część specyfików najzwyczajniej nie będzie na nie działać.