Posted on

Jęczmień należy do najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych zbóż w Europie. Również w Polsce możemy spotkać rozległe pola jęczmienia, które stanowią dla swoich właścicieli istotne źródło dochodu. Zboże to jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym, przede wszystkim w piwowarstwie.

Na bazie jęczmienia produkowane są najpopularniejsze rodzaje słodów, będących kluczowym składnikiem do produkcji piwa. Poza tym z jęczmienia można pozyskiwać wartościowe dla zdrowia człowieka otręby, a tak zwany młody jęczmień jest w ostatnim czasie hitem ekologicznej żywności. Gdy rolnikowi zależy na tym, aby jego plon był obfity, a cała uprawa rozwijała się bez przeszkód, powinien on skorzystać z właściwie dobranych preparatów przeciwko chwastom.

Sprawa jest istotna, ponieważ systematyczne odchwaszczanie pozwala zniwelować straty w uprawach, a chwasty potrafią wyrządzić ogromne szkody. Rośliny te konkurują z uprawami o wartości odżywcze gleby, a także o słońce, więc pokonanie ich jest konieczne, by plon jęczmienia w danym roku był obfity. W przypadku zboża ozimego oprysk herbicydem, a więc środkiem chwastobójczym, powinien odbyć się krótko po wysiewie lub w momencie, kiedy jęczmień zaczyna wschodzić.

Z zabiegiem nie wolno zwlekać, ponieważ gdy pojawią się chwasty, rozwój zboża będzie poważnie zaburzony. Naturalnie ważny jest dobór właściwego środka – przed opryskiem trzeba zapoznać się z dokumentacją specyfiku i upewnić się, że można go stosować w jęczmieniu, i że zniszczy on te chwasty, które mu zagrażają.

 

jaki nawóz do trawy na wiosnę