Zwalczanie chwastów w rzepaku

Na ten moment rzepak jest najpowszechniej hodowaną rośliną oleistą w Polsce, a także w Europie. Pola rzepaku spotkamy w wielu krajach. Trudno się dziwić, skoro tak duże jest zapotrzebowanie na olej rzepakowy, należący do najbardziej cenionych do zastosowań kulinarnych. Doskonale nadaje się do krótkiego smażenia, a także konsumpcji w postaci surowej.

Wzbogaca smak sałatek, a duża zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych czyni go pożądanym elementem diety. Wydajność upraw rzepaku powinna być jak najwyższa – wtedy możemy mieć pewność, że oleju nie zabraknie. Rzepak jest rośliną silnie narażoną na zgubny wpływ chwastów. Ich aktywność na polu może prowadzić do znaczących strat w plonach – w zależności od stopnia zachwaszczenia ubytek może wynosić od 15 do nawet 60 procent.

Tak duże straty są efektem zaniedbań po stronie hodowcy, który nie dołożył starań, aby efektywnie powstrzymać rozwój szkodników. Poza selekcją materiału siewnego, nieodzowne są również opryski za pomocą herbicydów. Trzeba tylko przeprowadzić je w odpowiednim momencie. Ozimy rzepak jest wysiewany jesienią i gdy zacznie wschodzić w naturalny sposób przygotuje się do spędzenia zimy.

Jeśli jednak wraz z nim zaczną się rozwijać chwasty, to skuteczność całego przedsięwzięcia może okazać się żadna. Rośliny obumrą już we wczesnej fazie, a żniwa nie przyniosą rolnikowi oczekiwanego zbioru. Właśnie dlatego oprysku środkiem chwastobójczym należy dokonać jesienią zaraz po wysianiu rzepaku. Pozbawi to go konkurencji ze strony chwastów, które czerpią substancje odżwycze z gleby.